Starostwo Powiatowe w Łomży

86 215 69 00
Rocznica Powiatu Łomżyńskiego Natura Flaga Unii Europejskiej Projekty UE Polski Ład Polski Ład logo e-usługi e-usługi
Pogoda dziś:
1°C
Biuletyn Informacji Publicznej BIP Kontrast Youtube

Informacja na temat Afrykańskiego Pomoru Świń

DATA PUBLIKACJI: 2013-08-29 15:17 | OPUBLIKOWAŁ: Beata Korwek
Główny Inspektorat Weterynarii informuje Hodowców Trzody Chlewnej na temat Afrykańskiego Pomoru Świń:
Zdjęcie

1

 

 Hodowco Pamiętaj !!!

 

Za świnie zabite, poddane ubojowi

oraz padłe w wyniku

zastosowanych zabiegów

nakazanych przez IW przy

zwalczeniu afrykańskiego pomoru

świń przysługuje odszkodowanie ze

środków budżetu  państwa.

 

Kraj, w którym wystąpi ASF

narażony jest na bardzo duże straty

ekonomiczne w przemyśle mięsnym

oraz hodowli, powodowane

wstrzymanie obrotu

i eksportu świń, mięsa wieprzowego

oraz produktów pozyskiwanych od

świń, a także padnięciami świń

i kosztami likwidacji ognisk choroby.

ASF dotyczy świń zarówno

w dużych, jak i małych

gospodarstwach.

 

 

Co to jest afrykański pomór świń?

Afrykański pomór świń (ASF) to szybko szerząca się choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe oraz dziki.

 

Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF w związku, z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia.

Najczęściej wprowadzenie wirusa ASF do kraju wolnego od choroby następuje poprzez transport, mięso, produkty mięsne, niedogotowane odpadki kuchenne i poubojowe, pochodzące od chorych świń i dzików.

 

Najczęstszą przyczyną zakażenia świń jest bezpośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi lub zakażonymi odpadkami żywnościowymi.

 

W przypadku terenów o wysokim zagęszczeniu gospodarstw utrzymujących świnie, rozprzestrzenianie się wirusa między gospodarstwami jest łatwe, za pośrednictwem osób odwiedzających gospodarstwo lub zakażonej paszy, wody, czy wyposażenia.

 

Liczne ogniska ASF  zanotowano na terytorium Kaukazu i Federacji Rosyjskiej, 1 na terytorium Ukrainy, a od czerwca 2013 roku 2 ogniska na Białorusi, w odległości zaledwie 170 km od granicy z Polską.

 

Jak rozpoznać afrykański pomór świń?

U świń mogą pojawić się następujące objawy:

  • wysoka gorączka, z tym że gorączkujące świnie mają początkowo zachowany apetyt i zachowują się normalnie;
  • liczne padnięcia świń w każdym wieku;
  • sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała, drobne, lecz liczne wybroczyny
    w skórze;
  • duszność, pienisty lub krwisty wypływ z nosa;
  • biegunka, często z domieszką krwi.

 

Jak zapobiegać afrykańskiemu pomorowi świń?

  • Ograniczać dostęp osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta w szczególności osobom, które w ostatnim czasie przebywały na terytorium Federacji Rosyjskiej lub Białorusi;
  • Zabezpieczyć swoje gospodarstwo przed przedostaniem się dzików, zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
  • Stosować w gospodarskie procedury sanitarne - utrzymywać gospodarstwo
    w czystości, dbać o czystość sprzętu używanego w gospodarstwie, stosować odkażenie bieżące, używać osobnego obuwia i odzieży ochronnej do obsługi zwierząt;
  • Nie wprowadzać do gospodarstwa zwierząt niewiadomego pochodzenia – bez świadectwa zdrowia;
  • Nie skarmiać zwierząt zlewkami.

 

Podejrzewasz wystąpienie afrykańskiego pomoru świń?

Posiadacz zwierząt, który zauważył objawy nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej, jest zobowiązany do natychmiastowego zgłoszenia podejrzenia choroby ( obowiązek ustawowy obwarowany sankcją karną*). Zgłoszenie należy przekazać do powiatowego lekarza weterynarii bezpośrednio, albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorium ( wójta, burmistrza).

 

Zgłosiłeś podejrzenie afrykańskiego pomoru - co dalej?

Po dokonaniu zgłoszenia – do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii – hodowca zwierząt zobowiązany jest do:

  • izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przybywających tam zwierząt;
  • wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów
     z gospodarstwa, w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, środków żywienia zwierząt, wody, ściółki, nawozów naturalnych;
  • uniemożliwienia dostępu osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc,
    w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę.

 

 

 

*zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004 roku o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakażnych zwierząt ( Dz. U. z  2008 roku Nr 213 poz. 1342 ze zm.)

 

 

                                                                                      Główny Inspektorat Weterynarii

                                                                                       ul. Wspólna 30,

                                                                                       00-930 Warszawa

                                                                                       tel.:(22) 623-20-88,

                                                                                       fax: (22) 623-14-08,

                                                                                       www.wetgiw.gov.pl                        

Akcja Sprzątania Świata w Powiecie Łomżyńskim!

wrz 20, 2024
Czytaj więcej

Pomoc dla poszkodowanych przez powódź!

wrz 19, 2024
Czytaj więcej

Obchody 105. rocznicy Powstania Policji Państwowej w Łomży

lip 22, 2024
Czytaj więcej

Współpraca samorządów powiatu łomżyńskiego

wrz 18, 2024
Czytaj więcej