W sobotę (19.08), w drugim dniu XXX Krajowych Dni Ziemniaka – Potato Poland 2023 odbyły się targi z udziałem firm i instytucji z branży rolniczej. Targom towarzyszyła także strefa edukacyjna ODR oraz strefy edukacyjno-promocyjne Wojska Polskiego, Straży Pożarnej czy Polskiej Federacji Ziemniaka.
Podczas otwarcia targów Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Lech Antoni Kołakowski mówił: „Jest to trzydziesta odsłona Krajowych Dni Ziemniaka. Ja bardzo się cieszę, że to jest na terenie województwa podlaskiego w Marianowie. Co prawda na Mazowszu ale jest to też promocja ziemniaka. Dzisiaj ziemniak jest niszowym towarem ale myślę, że ta sytuacja obecna geopolityczna rynkowa pokazuje, że będzie to dywersyfikacja produkcji rolnej dla rolników, którzy nie weszli na tzw. hodowlę zwierząt będą mogli zwiększyć areał. Są to zapewnione gwarancje skupu w Łomży. Jest jeden z największych w Europie zakładów skrobi. Ta mąka jest naprawdę w każdym gospodarstwie i myślę, że zwiększenie areału powierzchni ziemniaków będzie gwarantować zwiększeniem bezpieczeństwa ekonomicznego gospodarstw. Dzisiejsza sytuacja pokazuje te zawirowania wojny na Ukrainie, że przerwane zostały łańcuchy dostaw. Wzrosły ceny środków produkcji ale też na niskim poziomie są ceny innych produktów rolnych. Tutaj mam na myśli cały przemysł mleczarki czy mięsny (…) Myślę, że ceny ziemniaka w tym roku, przyszłym będą zwiększać się. Jest to bardzo zdrowa roślina dla gospodarstw domowych.”
Podczas targów odbyło się wiele paneli dyskusyjnych na temat przetwórstwa i rynku ziemniaka. Przeprowadzono także konkurs na najsmaczniejszą odmianę ziemniaka. Natomiast w ramach Festiwalu Kulinarnego Przetworów Polskich goście oraz uczestnicy festiwalu mogli skosztować przetworów, napojów i potraw z polskich ziemniaków i owoców.
Na zakończenie odbyła się Uroczysta Gala XXX Krajowych Dni Ziemniaka – Potato Poland 2023. Gala była okazją do wręczenia medali targowych MRiRW za najbardziej innowacyjny produkt, nagród okolicznościowych oraz nagród specjalnych za najlepsze przetwory i potrawy w ramach Festiwalu Kulinarnego oraz za najsmaczniejszą odmianę ziemniaka w ramach konkursu kulinarnego.
Nagrody okolicznościowe - Odznaczenia „Zasłużony dla Rolnictwa” rolnikom, w tym z terenu powiatu łomżyńskiego i przedstawicielom z branż rolniczych za całoroczny trud i ciężką codzienną pracę, wręczył Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Lech Antoni Kołakowski.
Odznaczeni odznaką „Zasłużony dla Rolnictwa” z terenu powiatu łomżyńskiego i miasta Łomży zostali:
- Karol Śmiarowski z miejscowości Jeziorko, gm. Piątnica.
- Stanisław Borkowski z miejscowości Zabawka, gm. Piątnica.
- Krystian Cendrowski z miejscowości Krzewo, gm. Piątnica.
- Zbigniew Koryszewski z miejscowości Jeziorko, gm. Piątnica.
- Artur Milewski z miejscowości Szostaki, gm. Jedwabne.
- Renata Ornatowska z miejscowości Żelechy, gm. Piątnica.
- Tadeusz Ramotowski z miejscowości Koniecki, gm. Jedwabne
- Wojciech Wykowski z Łomży.
Wieczór gościom Gali umilił koncert w wykonaniu muzyków Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w Łomży.
W niedzielę (20.08) w ostatnim dniu XXX Krajowych Dni Ziemniaka odbył się piknik rodzinny, któremu towarzyszyła m.in. wystawa maszyn rolniczych a także stoiska Wojska Polskiego, Straży Pożarnej oraz Polskiej Federacji Ziemniaka. Na scenie występowały zespoły ludowe a komisja konkursowa w ramach Przeglądu Przetworów Owocowych oceniała produkty w takich kategoriach jak: wina, piwa i cydry, nalewki oraz destylaty. Ponadto rozmawiano o tym jak budować relacje z klientem i jak zbudować system sprzedaży lokalnych produktów. Na koniec wręczono nagrody i wyróżnienia uczestnikom Przeglądu Przetworów Owocowych.
Organizatorem wydarzenia było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy oraz Polska Federacja Ziemniaka.
Starosta Łomżyński Lech Marek Szabłowski objął wydarzenie Honorowym Patronatem.