1. Gluten w kaszy gryczanej
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu partii produktu – kaszy gryczanej niepalonej BIO – z powodu wykrycia w nim potencjalnego alergenu.
W kaszy wykryte zostały ziarna pszenicy – czyli źródło glutenu.
Gluten jest białkiem roślinnym, które znajduje się w zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień, orkisz i inne. Oznacza to, że wszystkie produkty zawierające wspomniane zboża dla osób uczulonych na gluten (chorych na celiakię) czy cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten, mogą być szkodliwe.
Gryka czy np. owies nie zawierają glutenu. Jednak dopiero oznaczenie produktu jako "bezglutenowy" jest dla konsumenta gwarancją, że na terenie zakładu produkcyjnego zostały zachowane restrykcyjne procedury, mające na celu wyeliminowanie skażenia alergenem.
2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
- Nazwa produktu: Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, masa netto: 1 kg
- Producent: Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda
- Numer partii: 241121 J
- Data minimalnej trwałości : 31.10.2022 r.
Jak informuje GIS, producent podjął kroki, mające na celu wycofanie z rynku wszystkich partii kaszy gryczanej wyprodukowanej w okresie 15-29.11.2021 r. i w dniu 30.11.2021.
"Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie" – przestrzega alergików GIS.
Zródło: zywienie.abczdrowie.pl