Starostwo Powiatowe w Łomży

86 215 69 00
Rocznica Powiatu Łomżyńskiego Natura Flaga Unii Europejskiej Projekty UE Polski Ład Polski Ład logo e-usługi e-usługi
Pogoda dziś:
13°C
Biuletyn Informacji Publicznej BIP Kontrast Youtube

Obowiązkowa suplementacja witaminy D

DATA PUBLIKACJI: 2020-11-03 13:29 | OPUBLIKOWAŁ: Marcin Pieńkowski
Grupa niezależnych naukowców z Wielkiej Brytanii wezwała rząd do obowiązkowej suplementacji witaminy D w popularnych produktach spożywczych.

Chodzi o chleb i mleko, które po dodatkowym wzbogaceniu w ten składnik, mają skuteczniej pomóc w walce z koronawirusem. Wielka Brytania zmaga się obecnie z rosnącą liczbą zakażeń. W kraju drugi raz wprowadzono lockdown. Aż połowa wszystkich mieszkańców Wysp może mieć niedobór witaminy D, co ma wpływać na cięższy przebieg zakażenia u chorujących na COVID-19. Witamina D naturalnie występuje w tłustych rybach, żółtkach jaj czy serach. Ludzkie ciało wytwarza ją dzięki słońcu. Dr Gareth Davies twierdzi, że każda osoba powinna przyjmować 10-krotność dziennej dawki witaminy D. Powołuje się tu na badania, według których witamina D łagodzi przebieg zakażenia koronawirusem i ryzyko późniejszych powikłań. Według innych badań osoby z niedoborem witaminy D były aż dwukrotnie bardziej narażone na zakażenie. Naukowiec twierdzi, że pomóc mogłoby dodawanie witaminy D do popularnych produktów - chleba i mleka. Jako przykład podaje tu Stany Zjednoczone, w których mleku dodatkowa dawka witaminy D jest obecna od lat 30. XX wieku