Spotkanie w Łomży zgromadziło około 30. zainteresowanych produkcją dobrej naturalnej żywności. Wydarzenie rozpoczęło się degustacją potraw przyrządzonych z lokalnych, naturalnych produktów przygotowanych przez restaurację „Syta Panna” Państwa Beaty i Tomasza Siergiejewicz – zdobywców czterech Kulinarnych Pereł. Wśród dań znalazły się między innymi wielokrotnie nagrodzone przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego potrawy takie jak szczupak faszerowany pieczony w tataraku, mięso z pieca chlebowego, pasztet z sandacza z rakami oraz węgorz w sosie koperkowym. Właściciele restauracji Państwo Siergiejewiczowie od 15 lat produkują i promują lokalne produkty i potrawy.
Spotkanie miało charakter szkoleniowo - edukacyjny. Poruszano tematy związane z formalnościami podatkowymi i warunkami sanitarno - weterynaryjnymi dotyczącymi wprowadzania żywności do obrotu, rejestracją produktów tradycyjnych oraz certyfikacją żywności wysokiej jakości, a także wspólnymi formami promocji, zwłaszcza związanymi z wykorzystaniem wojewódzkiej bazy produktów lokalnych.
Poza producentami i przetwórcami żywności w spotkaniu udział wzięli przedstawiciele lokalnego samorządu. Powiat Łomżyński reprezentowała Wicestarosta Łomżyński Maria Dziekońska, Gminę Kolno Wójt Józef Wiśniewski,
Wicestarosta Maria Dziekońska, podkreślała, że wiele osób nie wie, gdzie kupić zdrową żywność. Dlatego trzeba ją dobrze reklamować. To co lokalne jest dobre - lokalny samorząd, lokalne produkty – mówiła. Samorząd powiatowy już współpracuje z rolnikami produkującymi ekologiczne produkty i chce tę współprace rozwijać i zacieśniać. - To co jest dobre jakościowo chcemy pokazywać, promować. Chcemy zachęcać ludzi żeby produkowali te dobre rzeczy, bądź, jeśli produkują, żeby chcieli się podzielić nią z innymi – dodała podsumowując swoje wystąpienie Wicestarosta.
Powstała w 2018 roku inicjatywa Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego (PCPL) realizuje przede wszystkim działania wspierające żywność wysokiej jakości. PCPL funkcjonuje w strukturach Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. Misją Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego jest zapewnienie konsumentom dostępu do smacznych, świeżych, możliwie niedrogich i wartościowych pod względem odżywczym produktów rolnych i środków spożywczych, przy jednoczesnym poszanowaniu zasobów środowiska naturalnego.
Przypominamy, że na stronie www.naturalnie.powiatlomzynski.pl można znaleźć lokalnych producentów zdrowej żywności. Zapraszamy też gospodarstwa, przetwórców, którzy nie są w naszej bazie, aby zgłaszali się do nas. Osoby chętne otrzymają formularz do wypełnienia. Po pozytywnej weryfikacji oferta zostanie zamieszczona na stronie.