Spotkanie ma charakter szkoleniowo-edukacyjny i jest skierowane do osób zainteresowanych współpracą z samorządem terytorialnym, a w szczególności do: pszczelarzy, rolników, producentów, restauratorów, osób prowadzących agroturystykę, przedstawicieli samorządu terytorialnego oraz lokalnych grup działania, sympatyków i smakoszy produktów lokalnych.
W czasie spotkania będą poruszane tematy związane z:
- formalnościami podatkowymi i sanitarno-weterynaryjnymi związanymi z wprowadzaniem żywności do obrotu,
- wspólnymi formami promocji, zwłaszcza związanymi z wykorzystaniem wojewódzkiej bazy produktów lokalnych na produkty.podlaskie.eu,
- rejestracją produktów tradycyjnych oraz certyfikacją żywności wysokiej jakości,
- produktem lokalnym w szkolnej stołówce, restauracji i agroturystyce,
- zacieśniania współpracy pomiędzy producentami i samorządem terytorialnym.
W programie przewidziana jest degustacja potraw sporządzonych z lokalnych wysokiej jakości produktów.
Spotkanie odbędzie się 27 lutego 2020 roku w sali konferencyjnej nr 104 (parter) w budynku Starostwa Powiatowego w Łomży przy ulicy Szosa Zambrowska 1/27 w godz. 15.00 – 18.00.
Istnieje możliwość zgłoszenia własnych propozycji tematycznych mailowo bądź telefonicznie (tel.: 85 66 54 826, e-mail: produkty@podlaskie.eu).
Podczas spotkania producenci będą mogli zarejestrować się w wojewódzkiej bazie produktów wypełniając ankietę, którą prowadzi Samorząd Województwa Podlaskiego.
Osoby chcące wziąć udział w spotkaniu proszone są o rejestrację za pośrednictwem strony: evenea.pl/event/PCPL.
Szczegółowych informacji udziela Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego PCPL.wrotapodlasia.pl
Zapraszamy!