Na wszystkich uczestników Podlaskiego Dnia Kukurydzy czeka wiele atrakcji. Będzie można spróbować dań z użyciem kukurydzy biorąc udział w degustacji potraw z ta rośliną. Najbardziej widowiskowymi będą pokazy pracy maszyn przy cięciu kukurydzy na kiszonkę.
Jak co roku podczas trwania Podlaskiego Dnia Kukurydzy zostaną przedstawione rozstrzygnięcia konkursu przeprowadzonego przez KRUS Białystok „Bezpieczna obsługa zwierząt gospodarskich”.
Zapraszamy wszystkich na 8 września do Szepietowa, naprawdę warto.
Program
10.00 – Otwarcie Podlaskiego Dnia Kukurydzy
- Wojciech Mojkowski – Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
- Tadeusz Michalski – Prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu
10.20 – Lustracja Kolekcji Odmian Kukurydzy – 130 odmian
- Firmy Nasienne - 22
10.20 – Wykład: Kukurydza najważniejszą paszą w żywieniu bydła
- prof. S. Taube – DMK
11.00 – Wykład: OPTImaize – kukurydza na kiszonkę od siewu do zbioru
– Michał Karwat – EURALIS
11.40 – Wykład: Nowości odmianowe kukurydzy kiszonkowej
- Janusz Malanowski - Syngenta
12.00 – Rozstrzygnięcie konkursu dla producentów mleka – „Bezpieczna obsługa zwierząt gospodarskich” - KRUS Białystok
12.20 – Promocja i degustacja potraw z kukurydzy w ramach programu promocyjnego
Polskiego Związku Producentów Kukurydzy „Złote ziarno kukurydzy w zdrowej polskiej diecie” - finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
12.30 – Konsultacje w zakresie produkcji kukurydzy – namiot wykładowy
13.00 – Pokazy:
- Cięcia kukurydzy na kiszonkę Hodowla EURALIS + ROLTOMA
- Zagospodarowanie resztek pożniwnych EURALIS + ROLTOMA