Starostwo Powiatowe w Łomży

86 215 69 00
Rocznica Powiatu Łomżyńskiego
Natura Flaga Unii Europejskiej Projekty UE Polski Ład Polski Ład
Pogoda dziś:
7°C
Biuletyn Informacji Publicznej BIP Kontrast Youtube

Ostrzeżenie GIS: Salmonella w maśle. Zjedzenie grozi poważnymi konsekwencjami dla zdrowia

DATA PUBLIKACJI: 2020-10-30 08:02 | OPUBLIKOWAŁ: Marcin Pieńkowski
GIS wydał publiczne dotyczące żywności. Inspekcja poinformowała w nim o wykryciu bakterii Salmonella w jednej partii popularnego masła.

1. Wycofanie: Masło Extra Lumiko

W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek masła określonego poniżej.

Spożycie produktu skażonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.

Produkt – Masło Extra Lumiko, 200 g

Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06

Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE

Masło, w którym wykryto groźne bakterie (foto: GIS)

2. Salmonella - czy jest groźna?

Pierwsze objawy salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. W zależności od organizmu, w zatruciu salmonellą objawy mogą być bardziej lub mniej nasilone.

Zazwyczaj jednak na początku zatrucia salmonellą objawy to:

  • wodnista biegunka,
  • ból brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • wysoka gorączka,
  • ogólne zmęczenie,
  • brak siły.