Starostwo Powiatowe w Łomży

86 215 69 00
Rocznica Powiatu Łomżyńskiego
Natura
Pogoda dziś:
3°C
Biuletyn Informacji Publicznej BIP Kontrast Youtube
Slajd

Dolina Narwi

Czysta natura
Slajd

Serce Lutosławskich

Muzeum Przyrody - Dwór Lutosławskich w Drozdowie, jednostka kultury Powiatu Łomżyńskiego
Slajd

Fortyfikacje

Forty w Piątnicy
Slajd

Tradycje Kurpiowskie

ROK, Gmina Zbójna, Gmina Nowogród
Slajd

Zachować pamieć

Polskie Termopile - Wizna 39

Ostrzeżenie GIS: Salmonella w maśle. Zjedzenie grozi poważnymi konsekwencjami dla zdrowia

DATA PUBLIKACJI: 2020-10-30 08:02 | OPUBLIKOWAŁ: Marcin Pieńkowski
GIS wydał publiczne dotyczące żywności. Inspekcja poinformowała w nim o wykryciu bakterii Salmonella w jednej partii popularnego masła.

1. Wycofanie: Masło Extra Lumiko

W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek masła określonego poniżej.

Spożycie produktu skażonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.

Produkt – Masło Extra Lumiko, 200 g

Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06

Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE

Masło, w którym wykryto groźne bakterie (foto: GIS)

2. Salmonella - czy jest groźna?

Pierwsze objawy salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. W zależności od organizmu, w zatruciu salmonellą objawy mogą być bardziej lub mniej nasilone.

Zazwyczaj jednak na początku zatrucia salmonellą objawy to:

  • wodnista biegunka,
  • ból brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • wysoka gorączka,
  • ogólne zmęczenie,
  • brak siły.

GIS wycofuje niebezpieczny produkt. Tlenek etylenu w mące

gru 15, 2020
Czytaj więcej

Decyzja Prezesa UOKiK w sprawie zmowy na warszawskim rynku ciepła. Pierwsza kara dla menedżera

gru 07, 2020
Czytaj więcej

Prezes UOKiK nałożył ponad 723 miliony zł kary na Biedronkę

gru 15, 2020
Czytaj więcej

Open Life TU Życie S.A. - decyzja Prezesa UOKiK

sty 13, 2021
Czytaj więcej