Starostwo Powiatowe w Łomży

86 215 69 00
Rocznica Powiatu Łomżyńskiego
Natura
Pogoda dziś:
-13°C
Biuletyn Informacji Publicznej BIP Kontrast Youtube
Slajd

Dolina Narwi

Czysta natura
Slajd

Serce Lutosławskich

Muzeum Przyrody - Dwór Lutosławskich w Drozdowie, jednostka kultury Powiatu Łomżyńskiego
Slajd

Fortyfikacje

Forty w Piątnicy
Slajd

Tradycje Kurpiowskie

ROK, Gmina Zbójna, Gmina Nowogród
Slajd

Zachować pamieć

Polskie Termopile - Wizna 39

Żywność. Każdego roku w Polsce marnujemy 9 mln ton jedzenia

DATA PUBLIKACJI: 2020-09-22 11:19 | OPUBLIKOWAŁ: Marcin Pieńkowski
Żywność wyrzucana do kosza - to jedno z większych utrapień naszej cywilizacji
Żywność wyrzucana do kosza - to jedno z większych utrapień naszej cywilizacji (zdj. ilustracyjne).
(Corbis via Getty Images)
1,6 mld ton wyprodukowanej na świecie żywności nigdy nie dociera na stoły. To aż jedna trzecia tego, co produkujemy - podaje "Gazeta Wyborcza". W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia na całym globie.

Karolina Woźniak, aktywistka klimatyczna i PR-owiec Too Good To Go, w rozmowie z "GW" wskazuje, że Polska znajduje się na piątym miejscu w rankingu marnotrawców.

Federacja Polskich Banków Żywności wskazała w swoim raporcie, że rokrocznie marnujemy aż 9 mln ton żywności. Na jedną osobę przypada zatem 247 kg żywności wyrzuconej na śmietnik. Przy przeliczeniu tego na złotówki wychodzi, że przeciętny Kowalski rocznie pozbywa się w ten sposób nawet 3 tys. złotych.

 
Dziennik wymienia też powody marnowania przez nas żywności. Przykładowo: problematyczny okazuje się trudny zapis dat ważności. Ulegamy też często kuszącym promocjom oraz niskim cenom. Nie zawsze też przechowujemy żywność w sposób odpowiedni.

Jednak nie zawsze jest to wyłącznie nasza wina. Jak wskazuje Woźniak, problem ten dotyczy również: "producentów, dostawców, sklepów czy restauracji". Jedzenie bowiem może być kiepskiej jakości (czyli szybko się zepsuje) lub też odbiorcy produktów mają problem z oszacowaniem, ile ich potrzebują.

Co zatem wyrzucamy najczęściej? Pieczywo, owoce i wędliny. Badanie z 2018 roku autorstwa Kantar Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wskazało, że do wyrzucania pieczywa przyznał się niemal co drugi z nas.

"GW" dalej wylicza, że na drugim miejscu znajdują się owoce (46 proc. ankietowanych je wyrzuca), a na trzecim wędliny (45 proc.). Następne na liście są: warzywa (37 proc.), jogurty (27 proc.), ziemniaki (17 proc.), mleko (12 proc.), mięso oraz ser (po 10 proc.).

GIS ostrzega. "Tatar wołowy. Kraina Mięs" skażony. Mięso wyprodukowane przez SOKOŁÓW S.A. jest dostępne w Biedronce

paź 15, 2020
Czytaj więcej

Kontrola koncentracji - kary Prezesa UOKiK

wrz 22, 2020
Czytaj więcej

Żywność. Każdego roku w Polsce marnujemy 9 mln ton jedzenia

wrz 22, 2020
Czytaj więcej

Stowarzyszenie Komunikacji Marketingowej SAR zmieni swoje praktyki

paź 16, 2020
Czytaj więcej